26 jul 2012, 23:57

В махалата 

  Poesía » Civil
513 0 0

 

В махалата


В Драгойново съм, в Махалата,

 в която се родих и бях.

 Аз мойте спомени богати 

 във други стихове възпях.


Стоя на малкото площадче.

 "Еврейската чешма"шурти...

 Ний тук градихме малко "Райче"...

 Съдбата ни го разгради!


Тук бяхме няколко момчета,

 и всички на един акъл.

 Израснахме във тая чета,

 насреща на живота зъл.


Пасяхме кравите в "балкана".

 И тичахме напред-назад.

 В мен тая приказка остана 

 като вълшебен звездопод.


В гората кършехме тояги,

 бастуни правехме от тях.

 И бяхме си и мили-драги,

 и  правехме от всичко смях...


Щуряхме в гъстите радики.

 Лудяхме в близкото дере.

 В "Хисаря" търсехме антики...

 И правехме какво ли не!


Щом чужд махленец ни  нападне,

 ний вкупом влизахме във бой...

 Печахме желвите по пладне...

 Какъв живот бе, Боже мой!?


Но стършелите по стадата 

 превръщаха смеха ни в плач!

 Стадата гонеха в гората 

 и бяха нашият палач!


А често срещахме и змии.

 Те всяваха у всички, страх...

 Страхувахме се от стихии...

 Човекът винаги е плах!


За ученето в мойто детство,

 за школото не споменах...

 Това не беше от кокетство,

 та аз света от там познах!


В училището другарувах,

 а и света широк познах,

но за него аз тъгувам,

 щото в ключ аз го видях!


Аз днеска в селото щом стъпих,

 и туй  за школото разбрах,

 от глупостта  в сълзи се къпя 

 и като треснат останах!...

 

   26.09.2009г. с. Драгойново

 

© Христо Славов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??