Не всичко е така, както изглежда
Бях фея, прекрасна, добра и красива,
превърната в вещица, зла и свадлива.
Над сънния Ловеч минавах в нощта,
летях си в небето на златна метла.
Празнувахме днеска със вещици други,
свободни си бяхме, сами без съпрузи.
Отгоре в небето блестяха звезди,
те радваха нашите лоши души.
В разгара на бала истории слушах,
забавно ми беше, но скоро напуснах
колежките странни, летящи в нощта,
зачеркнах ги сякаш със лека ръка.
С досада разбрах колко много са пили,
признаха си всички, че пак са сгрешили.
От Стратеш се спуснах към центъра аз
и мислех си пусто ще бъде в тоз час.
Но гледам младеж през площада върви си –
дали ще го срещна, от мене зависи.
Поет е, си казах, щом броди в нощта,
погледнах го мило, подадох ръка.
Косите му руси, очите му сини,
на мен ми хареса на тези години.
И с разговор скитахме дълго сами,
забравили всички проблеми, беди.
Умееше той да ласкае безкрайно,
приказваше някак щастливо, омайно.
И май ме надмина младежът в лъжи!
Какво пък, открихме се – сродни души.
Но трябва да тръгвам, нощта се смалява,
а моята сила в зори намалява.
За сбогом прегърнах го нежно почти,
а той ме целуна по двете страни.
Тогава пък случи се някакво чудо,
изглежда ми странно и смешно, и лудо.
Аз в фея превърнах се мила, добра,
но той промени се във дявол с рога!
Мария Мустакерска
© Maria Mustakerska Todos los derechos reservados