14 feb 2014, 22:14

Васил Левски 

  Poesía » Civil
461 1 0

              ВАСИЛ ЛЕВСКИ

 

От портрета гледа синеок герой,

в бедност и неволя е израснал той,

имал бодър дух и глас омаен,

песни пеел, за бедите на народа знаел.

 

Но омразата в сърцето си таил

към тирана карловеца Васил,

щом пораснал, с коня си препуснал

и в села и градове се спускал.

 

Тайни комитети вред устроил,

за свобода и правда той се борил,

вдъхвал вяра на хората в сърцата,

готвил ги в борба за свободата.

 

Днес е като просяк, утре като въглищар,

ту го видишмлад, ту пък като стар.

Неуловимият и смел за турците Васил,

хладнокръвно винаги край тях е бил.

 

Къкринското ханче е убежище последно

на топло приютило момчето бледно.

но предаден Левски бил е заловен

и изправен пред турски съд разярен.

 

На 19 февруари бе обесен,

предсмъртно си е пеел песен.

Апостоле, ще помним делото ти всеотдайно,

загина за него героично и славно.

 

 

© Полина Христова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??