ВАСИЛ ЛЕВСКИ
От портрета гледа синеок герой,
в бедност и неволя е израснал той,
имал бодър дух и глас омаен,
песни пеел, за бедите на народа знаел.
Но омразата в сърцето си таил
към тирана карловеца Васил,
щом пораснал, с коня си препуснал
и в села и градове се спускал.
Тайни комитети вред устроил,
за свобода и правда той се борил,
вдъхвал вяра на хората в сърцата,
готвил ги в борба за свободата.
Днес е като просяк, утре като въглищар,
ту го видишмлад, ту пък като стар.
Неуловимият и смел за турците Васил,
хладнокръвно винаги край тях е бил.
Къкринското ханче е убежище последно
на топло приютило момчето бледно.
но предаден Левски бил е заловен
и изправен пред турски съд разярен.
На 19 февруари бе обесен,
предсмъртно си е пеел песен.
Апостоле, ще помним делото ти всеотдайно,
загина за него героично и славно.
© Полина Христова Всички права запазени