България! Днес коленичим
пред твоя син - така обичан!
Той няма гроб... Но има Време
и поколения - приели
в Духа си Святото му Дело -
да брани Свободата смело!
Заветът му - на всички скъп е!
Велик е - с простите си стъпки,
защото за народа беден
е бил и Дякон - изповедник!
Съратник - на една идея,
чиято мощ е безпределна!
Комита и будител! Странник
по пътищата най-потайни.
Различен - не по облеклото,
по смисъла на тържеството,
с което може да посява
у българите светла Вяра!
Учителю! Василе! Левски...
Преминал си през вековете
с онази страшна мъжка сила,
която робството разбива
и кара всякое бесило
да бъде жалко и безсилно!
Поклон пред твоят героизъм!
Епохите - напред си виждал...
- Печеля ли - Народ печели!
Загубя ли аз - само мене...
След теб, България се ражда
за нова орис, с остра жажда
да помни синовете свои -
достойно чупили окови!
Животът ти - отдаден славно,
в земята българска остава.
Пред Свободата - коленичим!
На Вечност - Левски ни обрича!
18. 02.2021г
© Маргарита Петрова Todos los derechos reservados