Живей, братле, на „въпреки“, когато
светът от скръб и болка загорчи,
а оня, който би живял богато,
бедняк изглежда в твоите очи.
Че „въпреки“ е дума с мощ и сила,
която се докосва с вечността.
Тя хора неведнъж е извисила
над слепите къртици и пръстта.
Един успява с подлост и измама,
а друг краде и граби като вълк,
но ти помни в житейската си драма,
че „въпреки“ светлее като дълг.
Туй „въпреки“ е святата ти клетва,
изречена не с думи, но в дела.
За всеки, който сее, идва жетва.
И твоята да дойде, би могла…
И „въпреки“, че няма да е леко
да сложиш прът на злото колело,
с едната чест надмогвай го, Човеко!
С едното си повдигнато чело!
Ясен Ведрин
(Търсач на бисери)
© Ясен Ведрин Todos los derechos reservados