16 ago 2015, 11:21  

Въртележката 

  Poesía » Otra
354 0 4

 

Въртележката

 

(от цикъла: Една вечер в страната на спомените)

 

От Детството- чаровната епоха-

от възрастта забравена-младежка,

си спомням днес онази суматоха,

щом дойдеше на село въртележка.

 

С колички и със всякакви животни,

които се въртят и се клатушкат,

и стиснали монети в длани потни

как гледахме я с първата ми дружка...

 

Пътуващ цирк опъваше наблизо

там куполът на пъстрата си шатра-

отдолу тя бе вдигната- да влиза

и сам да я охлажда вътре вятъра...

 

А шарените цигански сергии

продаваха невиждано вълшебство,

което ние, селски хлапетии,

желаехме във бедното си детство...

 

... И лакомства- там всичко бе любимо:

близалки, дъвки, захарни петлета,

привличаха ни те неустоимо,

но стискахме парите си във шепа,

 

и пазехме си ред пред въртележката,

която се въртеше неуморно

и свиреше, звънеше, а лудешката

животните препускаха сговорно...

 

... Настава вечер: светлини разкошни...

Мегдана на небе така отива,

а ние дълго в часовете нощни

въртяхме се в необузданост дива...

 

... Пораснахме,(но без да сме виновни!),

и друга „въртележка” завъртя ни:

и вихър от права, и от закони

ни впримчи в необмислени забрани.

 

Но в Детството ми, станало история,

е като фар онази въртележка

и води ме към нови територии

когато имам нужда от: Забежка,

 

върти се тя и трака елегично

(със старите си дървени животни),

и спирам, и си спомням носталгично

за Детството... И други Хоризонти...

 

Коста Качев,

16.08.2015.

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Носталгично настроение...Полет към "чаровната епоха"!Наистина хубав стих!
  • Добра съпоставка на въртележката от панаирите и въртележката на живота...
    Мили спомени от детството и носталгия...
  • Хубаво...
  • Обзе ме носталгия...
    Имаше красота в тази бедност!
Propuestas
: ??:??