13 jul 2006, 0:42

Вървя... 

  Poesía
627 0 2

Вървя след реката разплакана,
минавам през живота насън,
а душата ми стене,
нещо в мене кипи -
                       гняв,
                            болка,
                                 сълзи...
Вървя по друмища незнайни,
следвам тъмната снага,
но тя не бърза, водите си влачи
по скръбния път към смъртта.

Но аз продължавам, не спирам,
вървя през живота сама,
през градове, села и безкрайни поля
и търся надеждата по света,
но не открвам светлина.

Крача бавно, а стъпките отекват,
взирам се в речните тъмни води,
а там ме гледат през черни воали
хиляди зловещи, тъжни очи...

Вървя, вървя през града
и срещам хиляди хора,
а търся човеци, търся любов,
чакам я да се роди от пепелта.

Но не намирам, а срещам хиляди хора,
скрити зад маски черни и грозни,
неумело съшити от дявол жесток.

Вървя след реката разплакана,                
усещам как хиляди погледи пронизват душата ми млада,
И чувам  смях весел,
Но чувствам как полъхва студ... и боли,
Виждам усмивки,
А чувствам злоба,
                         завист и
                                     мъст...
задушавам  се.
 
Спирам... да вървя.
В най-тъмната нощ стоя,
а надеждата умира болезнено,
                                         жестоко и
                                                       бавно...
И чакам смъртта.

 

 

Но сякаш сърцето ми трепна
и топлина ме погали,
а усмивка душата озари.
И виждам светлина трептяща.
Очи не отварям, страх ме е,
Нима това беше? Умирам, напускам света?

Но изправям се, съзирам момче и момиче
ръка в ръка,
очи в очи,
през тяхната радост и болка могат да местят светове,
две съдби в една, но не вярвам,
нима това е любовта?

Захвърлили маските черни,
искрени в мислите си,
чисти в чувствата си,
минават двама през живота, откриват покоя.

И ставам отново, вървя подир тях,
и издига се в полет, незнайни спирали
мисълта ми описва...
А хората под грозните маски ни гледат
с погледи учудени,
                         изплашени,
                                        тъжни...

Дори в най-тъмната нощ,
най-сетне разбирам,
ние носим в душата си изгрева.
                             
Ето, съмва се,
светлината обрича тъмата на смърт
и прониква топлината навсякъде,
стопля сърцата, сковани от студ.

И ето плават вече в реката кехлибарена,
хиляди, хиляди черните маски,
                                               носят се,
                                                      потъват,
                                                               изчезват.
И вълните щастливи и волни
Отнасят фалша, тъмата и злото,
За да тръгнем заедно към новия ден.

 

 

© Никол Вътева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??