18 jul 2019, 11:26

Ювиги Хан Омуртаг 

  Poesía » Para niños
913 0 0

Достоен наследник на славните си предци,
строителят-реформатор Ювиги Хан Омуртаг,
изгражда нови крепости, храмове и дворци,
побеждава с мирен договор византийския враг,
опожарената до основи Плиска възстановява,
и нов ред в новите граници на България създава.
От Черно море до Стара планина той обединява,
славяни и прабългари в единна силна държава,
голяма част от земята на Тракия българска става,
на обща славянобългарска войска  начело застава
и автоторитета на България в Европа затвърждава.
Дори нас, бъдещите поколения не е забравил,
безброй ценни каменни надписи ни е оставил,
да знаем и помним, че велики са нашите прадеди,
достойни за тях да сме и да пазим България винаги.
Един от каменните надписи гласи: „Човек и добре
да живее, умира и друг се ражда.”  Да,човек и добре
да живее, умира и друг се ражда, но делата му времето
в нетленното вгражда, за да може този, който идва
след него  да надгражда. Дано успеем да надградим
това, което ти, Ювиги Хане  Омуртаг ни завеща,
обединени напред да вървим, заедно трудностите
да победим, България във вечността да съхраним.

© Кръстина Тодорова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??