За Индия потеглил стария Колумб,
ала бил изправен пред моряшки бунт,
и щом видял се пред куршуми с тежест фунт,
разбрал внезапно храбрия хлапак,
когато бил почти във гроба с левия си крак,
не е тъй лесно ти индиец да откриеш,
злато и подправки да му свиеш,
особено пък във вода,
която мие бреговете на АмерикА...
Пътувал щури Магелан,
открил той даже Тихи океан,
обаче истината страшна не открил,
впрочем я открил, но вече твърде печен бил,
а именно, че в людоедската храна,
услажда се добре и откривателска кайма...
Открил и онзи Едисон,
крушка нова под извит фасон,
и седнал в ресторант със вик "Garcon!",
богато ял и пил ракия с анасон,
а пък сметката му дала и добър lecon:
Преди той крушка да открие, за минутка,
да бе зашил и таз проклета дупка
на джоба си на стария балтон...
И аз, щом стана сутрин от леглото,
и отворя с мъка си окото,
виждам в помътняло огледало нечия глава,
и откривам нейде в мене мисълта:
Май съм готин с тая мъдра мутра, а?....
© Анани Ананиев Todos los derechos reservados
Благословена вечер, khanas(Анани Ананиев)!