Истински герои те бяха!
С любов на сърце,
с мисъл за дома, умряха!
Без да очакват
дори и малка отплата.
Но след кратко време
забравени бяха.
Напразно ли
те тази мъка изживяха?
Да паднат убити
сред окопа зловещ,
а чувствата им изгоряха,
като в пещ.
Може би напразно
беше тяхната жертва,
народът ги забрави
и брат на брата залъка заграби!
Превърнаха родината ни в дупка черна
и забравиха за тяхната саможертва.
И те имаха мечти
за по-добрите и светли дни,
но избраха пътя на борбата,
защото само тя щеше да им донесе свободата.
Истински хора с идеал един -
независима България и народ непобедим!
© Митко Todos los derechos reservados