8 feb 2009, 19:47

Завет 

  Poesía » Versos blancos
712 0 7
 

Чуваш ли шепота?

Виждаш ли зноя

на гърлата пресъхнали,

на презрените воя?

Пороят от думи,

затихнал в прахта

на спрелите друми

в несретна тъга?

Несметна лавина

зарива очите

и пламнала нива

е дълбоко в душите!

Загива там вярата.

Тихо и мрачно.

Прелива отровата

по устни препукани -

щипе ни злобата.

Ринем прокобата -

наследство за идните.

Тук съм и вечна,

и толкова тленна,

колкото безгрешна,

дваж по-порочна.

Войната започна

в гърдите над гнилото -

немилост и сочен

разврат в изнемогата...

Не мога

да дишам!

Да гоня незримото!

Отприщвам неволята

и ролята си в тоя кръговрат,

в тоя прегризан водопад

от мнения и падения.

Кръвта ми кипва!

Вряла и ядна.

Дали се съсипвам?

Дали ще пропадна?

Страхът полепва

паразитно по мене

като катран

по дробовете...

Простете греха

на боговете (ние)

и чакайте милост,

съчувствие, трепет!

Но аз сляпо виждам

как хора се трепят

без жал и молитва,

и тъй вярно пазят

някаква си реликва!

И след като газят,

гневът им утихва!

Туй наблюдавам

с умисъл мътна...

Безучастна.

Покорна.

Безпътна...

А ти ме обичаш.

 

Обичаш плътта ми.

Увличаш се в

сладък романс

и не питаш: "Защо?".

И кое е ненужно?

И колко ни струва?

В крехък баланс

се отпускаш и чудно

дихание в тебе нахлува...

Любовта е спасение!

(от нашите роби)

И тъй ме наричаш

милна по свое.

Там съм прекрасна,

с нестихваща воля.

Там, във очите ти.

Дървесните извори.

Там е и тихо,

и мирно, и топло,

тъй приветно

изглежда и колко е светло!

Сякаш че вечно

би могъл да обичаш!

За теб съм сирена,

неземна и дива,

по женски смирена,

по детски игрива.

Със звезди по косите,

свободна в окови.

А душата ми често

в локви се дави...

Но за теб съм

високо, високо

в скалите!

Дори в тез окови

съм като орлите

и често над тебе

крилато надвисвам

и цял аз те пазя

с чувствата чисти.

Аз те спасявам

и водя напреде.

С мечти те дарявам

и сила в сърцето

да следваш,

да помниш,

да пазиш

ЗАВЕТА!

 

© Теодора Драгиева Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??