Аз съм от зодия „Близнаци“ –
проекция причудлива на двойка звездни знаци.
И стряскат се пред кръвожадното ми име: „Вълчо“.
Не смеят „гък“ да изрекат, камо ли да се опълчат.
А зад оградата от зъби хищни – агне,
което хлъцне ли, от собствения глас побягва.
Аз съм ... „Близнаци“:
Разтрогва ме и пак за мен ги жени ципът им –
с лудешкото задъхване на джипчето си.
Ако „Единият“ ме погне чак до звездите и отвъде,
до карцера на адовете ми „Другият“ ме пъди.
Към хората неудържимо „Първият“ ме тласка.
В парливите му дири „Вторият“ изземва крачките ми рязко.
... В прегръдка, дали от обич ще се задушат, или от омраза? -
щом „Пипкавият“ зашива раните ми, а „Чевръстият“ ги срязва.
Аз...
на вид съм цял, а невидим – пробойна.
Бацил двуглав на всички безпокойства.
Едно ли заплодя – да кажем стих,
то тутакси самодвои се в чифт.
...Двуликост съм и многозначен, но не двуличен Янус.
И точно толкоз грозен в профил, колкото красив в анфас.
...А клюката с кръстовища разпъвам – все в час „пик“.
Доде изцвъка спрея на отровата пак в своя лик.
Аз съм зодия...
Ето две пътечки близки – близначки от една посока.
Коя от тях да пожелая, се нежният ми избор колебае? –
И двете
еднакво са различни по красота
т.е. пред възторга в мене.
Накрая –
соломоновско решение:
Едната вземам за нозете,
а в другата
(като на боулинг) търкулва
се сърцето.
P.S.: Аз плюс зодия „Близнаци“
още значи:
Божията благодат над всички мои неудачи.
© Вълчо Шукерски Todos los derechos reservados