3 дек. 2021 г., 17:08

Зодиак 

  Поэзия
235 0 1

Аз съм от зодия „Близнаци“ –

проекция причудлива на двойка звездни знаци.

 

И стряскат се пред кръвожадното ми име: „Вълчо“.

Не смеят „гък“ да изрекат, камо ли да се опълчат.

 

А зад оградата от зъби хищни – агне,

което хлъцне ли, от собствения глас побягва.

 

Аз съм ... „Близнаци“:

Разтрогва ме и пак за мен ги жени ципът им –

с лудешкото задъхване на джипчето си.

 

Ако „Единият“ ме погне чак до звездите и отвъде,

до карцера на адовете ми „Другият“ ме пъди.

 

Към хората неудържимо „Първият“ ме тласка.

В парливите му дири „Вторият“ изземва крачките ми рязко.

 

... В прегръдка, дали от обич ще се задушат, или от омраза? -

щом „Пипкавият“ зашива раните ми, а „Чевръстият“ ги срязва.

 

Аз...

на вид съм цял, а невидим – пробойна.

Бацил двуглав на всички безпокойства.

 

Едно ли заплодя – да кажем стих,

то тутакси самодвои се в чифт.

 

...Двуликост съм и многозначен, но не двуличен Янус.

И точно толкоз грозен в профил, колкото красив в анфас.

 

...А клюката с кръстовища разпъвам – все в час „пик“.

Доде изцвъка спрея на отровата пак в своя лик.

 

Аз съм зодия...

Ето две пътечки близки – близначки от една посока.

Коя от тях да пожелая, се нежният ми избор колебае? –

И двете

             еднакво са различни по красота

т.е. пред възторга в мене.

 

Накрая –

               соломоновско решение:

Едната вземам за нозете,

                                  а в другата

(като на боулинг) търкулва

                                   се сърцето.

 

 

P.S.: Аз плюс зодия „Близнаци“

                                    още значи:

Божията благодат над всички мои неудачи.

© Вълчо Шукерски Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Такива сме близнаците.
Предложения
: ??:??