22 jun 2013, 10:33

Звезден накит 

  Poesía
848 1 6

 

 

ЗВЕЗДЕН НАКИТ

 

 

                       На внучките ми Рая и Деница

 

 

Под зелените лозови свежи къдрици

с пълни чаши седим на раздумка с Небето

и се гмурва във виното бледа звездица,

и от дъното в златно и приказно свети.

 

Ще допия на гроздето светлия пламък

и ще блесне в дланта ми, в нощта спотаена,

скъпоценна сълза от небесния замък,

песъчинка от плажа на дивна вселена.

 

Тъй е тихо и здрачно в часа на щуреца,

пръска виното свежест, ухае на лято;

всяка малка звезда е белязъл Творецът

с Made in Heaven*, гравирано в старото злато.

 

Небесата са горе, звездата – у мене,

– портокалово резенче в чашата с вино,

щедър дар от самата безсмъртна Вселена

за горчивото в моите кротки години.

 

Плисва вино и дъхава светла поезия –

тази северна вечер е приказка южна.

Ще налея, звездица отгоре ще слезе

– две звезди от небесния свод са ми нужни.

 

Две принцеси с небесния дар ще закича –

да са чудно красиви и много богати:

две звездици за моите малки момичета

с “Made in Heaven”, гравирано в старото злато.

 

_______________

 

*Made in Heaven – направено на небесата; заглавие на албум на група “Куин”.

 

 

© Валентин Чернев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??