12 ago. 2019 22:39

 Нощта на Лили 

  Prosa
1074 15 77
10 мин за четене

© Пепи Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
 • благодаря ви, ЛЮБИМИ!
 • LiaNik (И.К.) - така или иначе от една страна ще е ретроспекция, защото ще е за случки и събития от миналото ни, променени с помощта на въображението и личностното ни възприятие и желание преместени в пространството и времето.
  Такава сюжетна линия имам в 3-тата част на Лили, където биологичният ѝ баща, японецът, реставрирайки ръкописи в храма на Принцесата и попаднал на живота на Лили, е успял да промени съдбата ѝ и да я спаси.
  🌺 🌺 🌺
 • Разказът на Порчев си го бива, при това много, а и този стил на писане му отива, както и сюжета е добър. Аз все още обмислям дали да се включа в предизвикателството,...Иска ми се, и не само, за да те уважа, но не съм сигурна,че ще се вместя в темата и срока, а и моето " няма да струва" и ще го приемат, като ретроспекция на нещо си.. Но пък кой знае...
  Това е от мен. Изказах си мнението- безпристрастно, лично и искрено за творбата ти по- долу, включително и за предизвикателството, в което се надявам да се включат повече хора, а и се пошегувах извън темата, което си е вид нарушение ...Друго няма да коментирам. Още веднъж поздравления!
 • LiaNik (И.К.) - за това изчаквам да мине време преди да седна сериозно да редактирам, благодаря ти!
  А темата за новото предизвикателство ми хрумна от разказа "Скелетът" на самотният-вълк, написала съм в страницата му, наистина ме впечатли с идеята му и ми даде пък на мен идея за подобен разказ,
  Благодаря на модератора, че е уважил предложението ми за участие с до 2 разказа от автор, защото има такива добри хумористи тука и в тоя раздел, нека да има разнообразие, а и жанрови повече възможности и за учатващите 💐
 • Като сте започнали тази полемика... Та, и аз като Пепи имам склонност към " разтягането на локуми", така да се каже. И да, съгласна съм,че когато един автор е под емоцията на героите и историята, не вижда кусурите...Разбира се, че при нас лаиците( надявам се да не се разсърдиш Пепи) нещата не са идеални, но си личи, когато едно произведение е написано с хъс и желание, а не е "изсмукано от пръстите" и "щамповано" в идеална рамка и изглед . Настоящият разказ спечели, защото има огромното достойнство на един добър сюжет, представен по различен начин. С удоволствие бих чела такива неща, дори с дълги абзаци.Що се отнася до това да се правят забележки ...Да, хубаво е, но когато човек ги прави трябва да има такт, а не директно да реже с балтията. Та, ето заради това, често добронамерени забележки се приемат, като лична обида. Не е лошо да се помага, ама не сме "мезета", че да се дъвчем. Та,Пепи, поздрави за първото място. Интересна тема си задала за новото предизвикателсто.
 • Ambrouse (Стефан) - прав си, имам склонност към дълги сложни изречения, също и обстоятелствени големи абзаци, и се опитвам да ги намалявам., както и паразитни думи и повторения.

  Ако го редактирам сигурно 1-2 страници ще намаля, така направих с друг разказ след подобна критика.
  Благодаря!
 • Стефане, малко са хората като тел, които приемат критиката. За повечето е лично заяждане. Ти поне знаеш колко съм те ял в началото. Ама имаше смисъл
 • Винаги е приятно, когато някой от пръв опит постигне успех, но в случая тромавите и недомислени изречения са прекалено много. Хубаво е да се казват и тези неща на авторите. Та да попитам... никой друг ли не забелязва проблемите в тази творба? Хвалбите невинаги са от полза, даже често вредят. Абе хора, помагайте на приятелите си, за да могат да се развиват!
 • pastirkanaswetulki (Мария Панайотова) - Благодаря, Мария! 💐
 • Първи разказ фантастика - първо място!!!
  Това е сериозна заявка и връх, който не е за подценяване! Честита победа, Пепи!
  Радвам се за теб! ❤️
 • 😘 Блу (Blue) благодаря, синчец! Радвам се, че не ме пропусна
 • Поздравления, Пепи! 🌺🌻 🌺🌻 Почти не съм влизала в сайта напоследък и без малко да пропусна да ти честитя.
 • Ако имах притеснения, нямаше да си призная, че този е първият ми разказ на такава тема - фантастика, и още гледам като патка в кълчища
  И понеже малко преди да напиша разказа (вероятно и от там подсъзнателно ми е дошло, предизвикателството само го е отключил), с едни познати доста си говорихме и поспорихме за парижките катакомби и хората-плъхове, които там живеят и никога не са виждали дневна светлина - има ли ги, няма ли ги?
  И филми съм гледала, и доста съм чела за тях, но според някои са само фантазии, ако някой има нещо по темата, ще съм му благодарна да ми препрати нещо на лична чрез формата на сайта!

  Благодаря на всички ви, естествено е страницата чрез коментарите да се ползва и като място за споделяне
 • Не знам има ли техническа възможност, но предлагам последните коментари да бъдат преместени в темата във форума
 • Краси, Ангелче, аз мисля, че едно първо место си е най-нормално.
  Иначе ще заприличаме на "Златният Орфей".
  Колкото участници - толкова награди.
  В крайна сметка цялата надпревара е шега, между приятели ( аз ви чувствам такива).
  Както някъде беше казал някой, всички сме около седемдесет човека. Едни и същи.
  Просто се въртим и нахъсваме един друг, за да творим. Иначе - скука.
  И аз съм съгласен, че който иска да публикува, може да го прави всеки ден,
  но който иска да се състезава, трябва да избере най-доброто.
  Едно, строго по темата и изискванията на предизвикателството,
  с начало и край ( завършено).
  Такава е моята скромна мисъл .
  Пепи, извинявай, твоя е честта да приемеш нашата дискусия в твоя форум.
  Няма нужда да ни благодариш за безпокойството, което ти създаваме.
 • Пепи, поздравявам те за лекото и фантазьорско перо дето замая толкова народ. Поздравявам те и за това, че чрез него повдигна интересни въпроси. Нали казват, че в спора се ражда истината... Аз предлагам да има две първи места И твоето и на Марко произведенията много ми харесаха... как да избера?? Страхотни идеи и писане! Поздрави!
 • Така, чак сега вече спокойно мога да се доискажа.
  Първо, с ясните си мисли и добре поднесени идеи, модераторът тук за пореден път ме впечатли приятно.
  И съм съгласен с първия му коментар, поставил началото на дебата. Още щом видях продължението, подобни мисли ми минаха и на мен.
  Колкото до поднесените куп предложения, те са много емоционални, но в голямата си част, на място!
  Звездичката за избор на редактор в конкурс не е коректна.
  За проза, повече от 2 творби на автор е излишно.
  Линковете също са неуместни.
  И още нещо от мен. Личното ми мнение е, че за всеки конкурс трябва да има ограничение в даването на глас. С извинение, но неограниченото такова обезценява гласуването. Максимум да е 3. Така, когато човек гласува, ще го прави наистина защото харесва, а не за да напише само - Гласувах за теб...
  Това беше от мен!
 • Благодаря!
 • Да, но без линкове от и към участващия разказ.
 • А може ли от цикъл разкази, обединени от обща тема или общ герой, в предизвикателството да се участва с един разказ?
 • Съжалявам, че отваряме дискусия тук на теми, предъвквани многократно във форума. Идеята е един автор да подбере само един разказ за участие. Нека напише и пет, и десет разказа по темата, но да избере най-добрия от тях! Нещо като предварителна автокласация. Какво се случва сега? Някой вижда темата, вика "Ура!", на третия ден публикува нещо набързо написано, после остават още 50 дни, сеща се за нова идея по същата тема и иска втора възможност, трета, пета... "А защо е бързал?" - питам аз. Да, когато имаше тема с къси разкази до 3000 знака, беше разрешено участие с повече от едно произведение, но нормалният разказ е нещо друго. Ако махнем най-късия и най-дългия разказ в това предизвикателство (2 мин. и 126 мин.) средното време за четене на останалите е 14 минути. Това е времето на един съвсем нормален разказ от 4 страници. Някои участници обмислят темата за часове, други със седмици. Някои пишат тези 4 страници на прима виста, други - седмици. Конкурсите са състезание, но не за време!
 • palenka (Пепи) искаш ли да се обзаложим за дължината
 • marco777 (Марко) - ако не е жанрово ограничен, мисля, че 2 е по-добре - защото на едно място по една тема може да има и любовни, и хумор, и драми... Както ти с "Целувай ме дълго" (цитирам го, защото ми е любим), а пишеш и толкова забавни и интересни и в "хумор", за това ми е думата.
  А като се замисля, дори и в "любовни" може да има и комедия, и трагедия, и драма!
  А колкото до времето за четене, все пак не е повест или роман, по-дълги от 25 мин за четене май не съм срещала тука?

  Bistra_Stoimenova (Бистра Стоименова) - не, Бистре, защото от зимата по-активно се включвам, за това ми е с "?"

  Това може и към всеки конкурс да се определя индивидуално както имаше преди няколко месеца ограничение за страници и знаци.
 • Аз мисля, че по един разказ е напълно нормално.
  Това не е стих. Трябва време на читателя за да го прочете.
 • Не, модераторът на предизвикателството.
 • palenka (Пепи) победителят от предходното, може би?
 • А кой определя по колко произведения да участват в конкурс? Защото в някои жанрова са неограничен брой, в други - еди колко си?
  Питам, защото в различните конкурси срещам различни изисквания, както и боят на гласуването е различен, кой ги определя?
 • Пепи, ще прощаваш, че проведохме дискусията под твоя чудесен разказ, но е важно да има консенсус за реформите. И правила, които да се спазват!
 • Bistra_Stoimenova (Бистра Стоименова) - 💐 Благодаря ти!
 • brinne (Мариана Бусарова), perperikon (Пер Перикон) Напълно подкрепям идеята за реформи Така би било честно спрямо всички.

  palenka (Пепи) във фехтовката в края на двубоя, противниците винаги се поздравяват с оръжието в знак на уважение. Честита победа
 • Да! И звездичките! Мариана, предложи го в темата във форума, ако обичаш!
 • И звездички от редакторите преди да е изтекло предизвикателството! Нали си говорим за етика!?
 • Марко, това би отворило полемика "що е завършен". Затова...
  Предлагам да се забрани да се публикуват продължения на участващи в конкурсите разкази до приключване на гласуването.
  Предлагам да се забранят линкове в последващи произведения към участващ разказ в текущо предизвикателство, до приключване на гласуването.
  Предлагам да се забранят всякакви линкове в участващ в предизвикателство разказ, било към стари произведения на автора, към музика, или към снимки и видеоклипове.
  Смятам, че тези прийоми създават предимства за използващия ги и поставят в неравнопоставеност (извинете ме за тафтологията!) останалите участници.
 • Напълно съм съгласен съм с Пер и това е лесно поправимо.
  В следващите предизвикателства, в изисквания за разказ,
  трябва да се добави думата " завършен " и проблема е решен.
  Да се публикува " завършен разказ на тема ... "
 • Първо, Пепи, поздрав за победата. Няма да лъжа, моя личен фаворит взе почетното второ място, но пък те аплодирам.
  Никакво време нямам, ще се включа пак, когато имам такова, но не мога да се сдържа тук да не аплодирам казаното от Мариана!
  Споменатия случай, със избора на редактор в предизвикателство, също според мен нарушава неписаните етични правила!
  Продължението ми по темата, когато имам време.
 • Има, съгласна съм.
  Значи, ако вземем да ровим ще има и други опорочени предизвикателства, но тук навлизаме в сферата на субективността.
 • Има и неписани, етични правила.
 • Дали има продължение или не едва ли е причина да се гласува за един разказ.
  А поставянето на разказ от предизивкателство от редактор в "избор на редактора" - опорочаване ли е?
  И то при неприключило предизвикателство?
  Защото и такъв случай имаше ... в едно по-ранно предизвикателство.
  Щом не е изрично забранено дадено нещо, значи е разрешено. Никъде не пише, че разказ от предизвикателството не трябва да има продължение.
 • "но според мен, това предизвикателство е опорочено, макар и да сте действали по правилата" - оксиморон!

  В конкурса се участва с 1 разказ, кой и колко ще си публикува в сайта - си е отделна работа.

  Така го написах, защото героите са същите, ако имаше право на повече участия, щях да кача и другият, както в други конкурси имат право участващите да качват повече от 1 произведение - и в колажи, и във фотография, и в поезия.

  За това и моето предложение е в следващото предизвикателство да имат право да участват поне с 2 произведения!
 • "...Лили с едната ръка жадно вдигна чашата с кафето, а другата протегна и остави ключа до неговата чаша с кафе. В главата на Пиер запрепускаха като обезумели картини и мисли и един остър мирис на печен плъх, по-силен от аромата на кафето..."
  С тези две изречения завършва първият разказ и започва вторият. И нямат нищо общо, както казвате? ОК. Да речем, че нямат. Значи участвате в конкурса с три разказа, но събирате гласовете им само в първия! Разберете ме правилно - може да напишете още 60 разказа по темата, но да ги публикувате след приключването на конкурса. Другото е неетично. Съжалявам, но според мен, това предизвикателство е опорочено, макар и да сте действали по правилата.
  П.П. Сега го видях:
  "Разказът е продължение на "Нощта на Лили", участващ в "Предизвикателства"
  otkrovenia.com/bg/proza/noshtta-na-lili"
  Това сте го писала вие, а сега твърдите, че не било продължение. Кое е истината?
 • Благодаря! Не ми отговорихте ясно на втория въпрос.
 • Не, не смятам, защото всеки разказ е завършен сам за себе си, трябваше ли да сменя името на героинята и заглавието, за да "не е прецедент"?
  В тоя смисъл не ти разбирам коментара!
  Кой е казал, че това е прецедент и нали за това ги пиша - за да се четат?!
  Другите две части са продължения само като заглавие и героиня, разказите са си отделни, а не са продължения!

  пп
  Отговорила съм - няма продължения, а са отделни разкази, и дори като качих 2-рия, модераторът му е сложил "продължение" вероятно заради заглавието, не аз, аз го качих като отделен.

  Който ги е прочел знае, че са отделни разкази.

  Първият написах веднага след като прочетох "предизвикателството", то ме провокира, а докато го пишех, вече се породиха и останалите сюжетни линии.

  Пиша и качвам, направо във формата на сайта!
 • Здравейте! Искам да поставя тук, точно тук, няколко въпроса. Не смятате ли, че с поредицата си отваряте един опасен прецедент? Конкурсът още не е завършил, а вие пишете и публикувате продължение след продължение. Все пак това е конкурс за разказ в завършена форма. И как смятате - дали няма поне един от гласувалите за вас, който го е направил след като е прочел втората или третата част? И последния ми въпрос - смятате ли, че това е честно към другите участници, въпреки че в правилника на конкурса не е изрично забранено да се публикува на части (засега)? Едно е да публикуваш разказ с продължителност 50 минути и да откажеш половината читатели да го дочетат до края, друго е да пуснеш стръвта с няколко минути и после с продълженията пак да ги направиш 50 минути...
 • Честито първо място. Разказът найстина е страхотен, поради което до последно се колебаех за кого да гласувам.
  Очакваме новите приключения на Лили.
 • Още седя и се пуля като патка в кълчища, искрено се радвам!
  Това е първият ми разказ на такава тема, а ето след него вече има още 2 (две) нощи на Лили, в главата си имам идеи за още поне 2 нощи (засега)
  "Скелетът" на Порчев пък ми даде още една идея, та ще видим

  Марко, Лили пие кафе и червено вино, като в разказа наздраве! Благодаря ти, страхотен си!

  Порчев, благодаря и на теб за поздравлението, след малко ще ти пиша!

  Марианке и ди - едни от най-сладкодумните разказвачи, не знаете как ме радвате с подкрепата си!
  Благодаря на всички ви!

  Светличке, благодаря ти, и на теб желая същото, но многократно да ти се върне!
 • Честито първо място,Пепи! 🌞
  Пожелавам ти и нови успехи!
 • Честито!Поздрави!!!
 • Честита победа, Пепи.
 • Честито на победителя! Очаквам да се свърже с мен, за да зададе темата на новото предизвикателство
 • Честито първо място, Пепи ! Желая ти много творчески успехи !
  С моя глас печелиш първо място. Разликата ни е само 0.5 %.
  Сега вече няма начин да не почерпиш ! И аз съм от твоя отбор.
  Обещала си да ми кажеш какво пие Лили.
 • Благодаря, Марко!

  Докато Лили обикаля по света,
  аз замислям вече
  къде следващата нощ
  да я принеса
 • Пепи, имаш моя глас за Лили.
 • Довереница (Дочка Василева) - 💐 благодаря ти от сърце!
 • Интересно ми беше да прочета. Успех!
 • Благодаря, Светличке!
 • Успех ти желая! ☺
 • ИнаКалина (Красимира Чакърова) - благодаря ти много, радвам се, че ти хареса!
 • Гласувах с удоволствие, Пепи! Отивам на втора част
 • Вече с Лили пътуваме във втората ѝ нощ, тия дни ще се приземим

  Благодаря ви!!!
 • Благодаря, Грег! Хубав ден от мен!
 • Хареса ми. Отлично написан разказ. Поздравления.!
 • Успех!
  Чакам следващия разказ да видим къде ще ни отведе Лили!
 • опетох (в по-предния ми коментар) - не е нити оМетох, нито опеКох, а опЛетох
 • Patrizzia (Надежда Ангелова) - Как ме заеадва! Благодаря ти, вулкан!

  и на "Любими" благодаря!!!
 • Гласувах, с удоволствие! Успех!
 • Както и тя не очакваше, че адресът на брата е техният! А бе опетох ги едни, добре, че все пак ги разплетох!

  Цялостната ми идея е, че дори и в преплитането на световете, пространството и времето случайности във вселената няма, и за Да оцелее Лили и се върне Горе, трябваше да "падне" на точно определено място, иначе щяха я плъховете да я изядат, я другите призрачни хора да я "подушат"
 • palenka (Пепи) аз като четох за снимката ми мина през ум, че може да е самата Лили , ама викам дай да видим.
 • Бистре, започнах да пиша с идеята ключът да бъде код към други светове, но после, когато "сестрата" показа на Лили снимката на жената, заради която брат ѝ е останал Горе, а Лили не можа на светлината на катакомбата и омачканата и протрита снимка себе си, ми дойде на ума да завърша с ключ-Пиер!

  за това оставих другите идеи за други разкази.
 • Хм, още истории Дообре.
 • Ще има, но ще бъде друг отделен разказ, защото започнах с няколко идеи и ако бях продължила да пренасям Лили и на други места, щеше да стане цял роман. А така Париж - центърът на света, се превръща в начална точка на другия свят на героинята.
  Доволна съм от себе си, че успях да го приключа за 10 мин четене и да избягам от склонността си към по-дълъг описателно-обяснителен режим.
 • Много интересно хрумване. Изобщо темата за време и пространство е вълнуваща. Няма ли да има продължение?
 • Благодаря ви!!!
  Париж от център на света се превръща в начална точка, а за Лили имам още идеи, защото тука ключът се оказа и "ключът" на разказа, а Пиер ключов герой! (идеята за финала ми дойде към края на писането, така или иначе Пиер нямаше да ѝ повярва за пътуването, за това трябваше и него да "ошашавя" по някакъв начин!)
 • Интересно и малко мистично !
  Поздрави !
 • Интересна история.
  За пропадане не във времето, а в пространството.
 • Еха ... страхотно. Приказно и прелестно. Много ми хареса.
Propuestas
: ??:??