ПОЕЗИЯТА
Поезията, като всяко изкуство, е нещо строго индивидуално. Тя събира в себе си много от характеристиките на изобразителното, музикалното и театралното изкуство и се възприема от най-много сетива, в зависимост от начина на поднасяне.
Тъй като поезията е свързана най-тясно с езика, на който е написана – тя трябва да се съобразява с този език и с теорията на литературата като цяло. Тези „рамки” не са задължителни, но са желателни, за да може
всяко едно стихотворение да бъде разбираемо /логика, правопис, граматика, пунктуация/, анализирано, класифицирано и т. н.
Това е така, защото всяко стихотворение може да бъде прочетено от най-непретенциозния читател, през артистът – рецитатор, до най-взискателния редактор, анализатор и критик.
Когато всеки един от тях каже – „Хареса ми”, едва тогава това произведение може да бъде наречено гръмко – изкуство. Всичко останало е само опит за създаване на такова изкуство. Ако искате да не останете само на ниво – опит – позаинтересувайте се от публикации на тема – „ Какво е поезията и как се създава поезия като изкуство”,
а също така и от „Теория на Литературата”.
Темите от живота са многобройни, но не и безкрайни. Някои от тях са използвани до болка /особено темата за любовта – интимната/. Талантът на твореца се състои в това – да поднесе дадена тема по по-различен от досега интерпретираните начини, независимо дали ще използва идеята по нестандартен начин или ще използва нестандартни изразни средства и език. Но в края на краищата това трябва да стане в рамките на литературата и езика /за жалост на начинаещите, българският език е един от най-сложните в това отношение/. Как ще бъде направено това, за да грабне вниманието и интереса, зависи най-вече от богатото въображение /сетивност/ и от богатата езикова култура на автора.
Днес всеки може да издаде книга с поезия, която да няма особена литературно-художествена стойност. Това е така защото печатници, издателски къщи и др. се интересуват повече от печалбите си, отколкото от качеството на това, което публикуват. Държава, общини, дарители и др. отпускат средства за издаване на различни издания без особен анализ на творбите /за жалост/. Има начини това явление да се прекъсне, но това е тема на друг разговор. Между другото, такива „форуми” като – ОТКРОВЕНИЯ – са един от начините за това... !!!
Не забравяйте това, когато се захващате по един или друг начин с поезията!
© Симеон Ангелов Todos los derechos reservados
Трябва да има култура (и хигиена, ако щете) на книгоиздаването. Виждал съм стихосбирка средно с по седем-осем грешки на страница. Говоря за отпечатана книга, "гледана" от редактор, коректор...