Вчерашният ден забравен е,
поредното искрящо пълнолуние - и то.
Някак отминаваме със щори по лицата и
липсва цвят или вълшебство, даряващо живот.
Няма ги природните нюанси, само сивотата кряска -
предшества самота.
Но вътре е проядено, човеко - отвън, зад
тез решетъчни прозорци, е все тъй пъстро
и покрито с хилядите светлосенки на деня.
За тебе филмът не е цветен - жалко е да кажа -
той е тъжно-блед-изпразнен от истории сърцати,
познати само на богатия човек.
Сам си се заключил в илюзорна клетка от мътни мисли
и сълзи, а въображаеми решетки се разбиват трудно -
не мускул, ала мисъл ти е нужна, за да се спасиш.
Освободиш ли се от този мрачен свят, избяга ли страхът
за всеки следващ ден, няма да си ти затворник, задушаващ се
в безкрайния мисловен плен.
Свободата ще усетиш чак тогава, когато имаш сили
да погледнеш утрото без щори - и сам подаръка си
ще направиш - надеждата ще заблести в твоите очи.
© Екатерина Василева Все права защищены