Откриха ми висок холестерол.
То вярно – като мене има бол,
ала ведно със другите болежки -
продажни стави, вени, кости крехки -
такъв рецептен списък се проточи,
че сърчицето щеше да изскочи.
Илачите реших да пренебрегна,
до здравословни манджи да прибегна.
Разрових се из „гугъла” свободно
и шурна информация подробна
за зеленчуци, плодове и ядки
със ползотворни свойства крайно рядки.
Но туй, което нáй ме заплени
и тонуса на клета плът качи,
бе вест от шоколадчето по-блага:
за мойта болка – виното помага,
и то не вино бяло и сълзливо,
а вино руйно, отлежало, диво!
И ей ме на – на винена диета.
Пóврага скари, мамка им кюфтета!
На виното изтънченият вкус
върви със френско сирене и мус
от патици и други птици вносни,
възкръснали в деликатесни гозби.
Тъй се развихрих, че във магазина
на ни едно винó не се размина.
Сомелиерно някак надобрях,
семейния бюджет сал вкарах в грях,
покрай вина с названия чужбински
самотно дрънкат в джоба ми стотинки.
Но мир и сговор у дома пак има,
че капне ли в кръвта ми малко вино,
събуждат се желания горещи
и сутрин – пак „вечеряме” на свещи…
Мъжът – хронично гладен, но доволен.
Изтребихме до крак холестерола!
© Росица Все права защищены