Историята пълна е с насилие,
с войни и с варварски дела –
сега воюват римляни в усилие,
да завоюват цялата земя.
Отново времената са ни тежки
и Сиракуза вече е в агония –
претапят се съдби човешки,
а боговете гледат ни с ирония,
от върховете светли на Олимп,
как суетим се като мравки глупави,
от страх встревожени в инстинкт,
да браним домове порутени.
Как жалко! Липсва тишината
в усилната отбрана на града –
отдадох знания на мойте гръцки братя
и две години чака вън врага.
- О, славна Сиракуза! Ти погиваш
и се рушиш под вражеската пика –
по пътя на съдбата си отиваш,
не ще да бъдеш повече велика.
Разправяли за мен, че съм разсеян,
професор, що край себе си не вижда -
какво твори се и че съм отвеян,
от науки... Макар, че зло приижда.
Но всичко туй неточно е, понеже,
сърце си знае само, как трепери,
от тежка мъка – как ядът го реже,
когато гледа на безумните химери,
невежото човечество що гони,
погубвайки най-светлите идеи
и сътворения... Но, времето се рони,
то в полза е, на низките плебеи.
Империя велика те създават,
че Картаген, е вече във упадък –
хиените в едно се съюзяват,
щом в болен лъв, надушат лесен залък.
Империя велика – що за слава?
Окръжност малка или пък голяма,
все пак окръжност е – държава,
без граници... Такава няма!
Сега, докато нещо си чертая,
на восъчната табла в кабинета,
идея през главата ми минава –
да бъде всякаква война проклета!
Да. Рим е силен. Ще ни смаже.
Но, всяка сила се обвързва...
То, времето ще си покаже -
могъществото се разтърсва
и се разклаща от основите,
когато много се разраства...
Там, гдето отшумят пороите,
при слънце, пак трева пораства.
- Ах, ето! Битката в града е...
Не падай още, Сиракуза!
Чертая нещо и това е,
което трябва да остане...
Войниче! Спри се! Не потъпквай!
Тез кръгове са важно знание...
Недей! С крака си не настъпвай!
Дай само миг... Едно дихание!
© Бостан Бостанджиев Все права защищены