16 мар. 2013 г., 10:40

Баба Марта 

  Поэзия » Для детей
579 0 13

из "Зимни приказки"

Баба Марта брашънце мелила е цяла нощ.

Пресни питки от сърце да направи пълен кош.

Да омеси сутринта бяло пухкаво тесто

и да опече в пещта зачервени питки сто.

Да нахрани всяка твар, гдето срещне по земята,

а и Баба Зима с дар – топла питка да изпрати...

Ала както бързала, крак не свила цяла нощ,

Марта се препънала – изтървала пълен кош.

Тръснала ядосано и се разфучала.

По земята вред брашно ситно разпиляла.

Леле-мале, страшна е бабината сила...

Всяка твар изплашено се на топло свила.

Ала минал ù ядът. Скоро хала спряла

и прогонен бил студът. Марта се засмяла.

Нищо, ще направи пак питки и тогава,

за да няма студ и сняг – много ще внимава.

© Борко Бърборко Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??