В мигове на равносметка, не съвсем случайни,
обръщам се назад и търся своята опора.
Сред образи банални или необичайни,
сияят детските лица сред множеството хора.
Усилия големи не полагах,
защото на истини се учех всеки ден.
В сърцето си специален кът създадох,
с рисунки на усмивки, и с жажда украсен.
Нареждах си на шарена поличка
най-сладките усмивки, най-жадните очи.
И там, като безгрижна, и щастлива птичка
играх в игри, в които гарванът мълчи.
В останалите ми години, потайно ще ме гледа
подхвърчащ, палав спомен, синеок и млад,
живот забъркан, но завършен с истински победи
и на оранжева любов богат.
Ще се оттегля в своята щастлива есен,
албуми ще разгръщам, ще бърша сладките сълзи,
ще си запявам всяка волна, детска песен,
в която страх, вина и тъжност не пълзи.
И ще се завръщам там, където малки жабки
съм хващала в поточета със ръце,
от вестници направените шапки
с мечтите ми, на тънко влакънце
ще литват над неокосените поляни,
над селски къщи, или над градски прах,
ще кацат върху нараненото коляно,
ще го лекуват, и ще се превръщат в смях.
Оттам ще търсят свои разстояния,
ще ги намират в детските сърца
и ще се завръща онова призвание,
което, най-лесно се дарява на деца.
Благодаря Живот, че мен избрал си!
Благодаря, че за Учител си ме назначил!
И нека всеки, ей така..., към края си,
да има някой - на когото, истински би благодарил!
© Цветка Колева Все права защищены