по текста на
"Партизан за бой се стяга"
Млад гамен за бой се стяга,
мята сопа на рамо:
– Гудбай, мадър, гудбай, фадър,
айде чао, сестричке!
Ше блокираме с мнозина
"Цариградското шосе" –
кой му стиска, нека мине:
як пердах ше отнесе!
Твърде скучен е протеста
без запой и веселба!
Двайсет часа изминаха,
майка сина не видя.
Но на сутринта пристигна
плик и майка засия...
А в писмото – два-три реда
от дежурен старшина:
"Арестувахме сина Ви,
че пиян през вечерта
поразии куп направи
и строши една кола."
Вместо майка да заплаче,
гордо вдигна тя глава:
бе отгледала юначен
син – "борец за свобода"!
© МАРИАН КРЪСТЕВ Все права защищены