31 мар. 2010 г., 08:49

Цената на свободата 

  Поэзия » Оды и поэмы
642 0 4

Един народ бе смачкан от съдбата,

от петвековно робство поразен,

но търсеше той път към свободата -

не се признаваше за победен!

 

Пробуди се от сън и после тръгна

да търси свобода без страх.

Безкористната смелост му се върна

със кръв и жертви, с много гняв.

 

От тази клада бяха ужасени

Балканите, Европа, целият ни свят.

Но тежката неволя и убийствата нелепи

начало бяха на голям поврат.

 

И, трогнати от мъките ужасни,

на помощ се притекоха тогаз

войници руски – тъй безстрашни,

за да извоюват свобода за нас.

 

О, спри сега за миг ти, време,

и нека почит отдадем на тез,

спасили ни от тежко бреме,

платили с дните си за нашто днес!

© Венета Димитрова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??