Слънцето печеше жарко
по поляните, изпълнени с цветя,
и имаше тук нещо малко,
което хиляди лица огря.
Тя беше малка черна роза,
израснала в зелената трева,
цветна и уханна доза,
за която бързо разнесе се мълва.
Тя бе една-единствена -
черна, като капка от нощта,
а красотата ù – убийствена,
несравнима с нищо друго на света.
Денем идваха при нея,
гледаха я дълго, с часове.
Тя беше сякаш малка фея,
обичана от всички богове.
Но когато слънцето се скрие,
тя оставаше съвсем сама,
а щом луната път пробие –
огряваше я бяла светлина.
Но всичко тук ù бе далечно –
тя чуваше, че нещо я зове
И знаеше, че времето не ще е вечно,
защото скоро тя щеше да умре...
Животът ù бе една магия –
превърната в роза тъй красива,
живееше тя като в килия
и усещаше, че вече си отива.
Душата ù копнееше за нещо,
наречено от хората любов.
И колкото да бе горещо,
тя не издаде нито зов.
Тя знаеше, че всичко свърши –
няма връщане назад,
и няма кои сълзите да избърше
и да я спаси от този ад.
Тя беше сам-сама в мрака,
обгърната от мъка и тъга.
Но стоеше още, трябваше да чака –
искаше да види първата дъга.
Но беше толкоз изтощена,
сякаш бяха я убили,
от живота тежък уморена,
загубила бе всички сили.
Прогорените от слънцето листа,
изсъхващите черни цветове,
усетиха в миг дъжда
и идващите топли ветрове.
Но беше вече много късно,
когато случи се това –
сърцето на розата се пръсна
и потекоха капки от кръвта...
И ето че се появи дъгата,
но от розата нямаше следа...
Тя беше там, дълбоко под земята,
напуснала завинаги света...
Слънцето изгря отново,
всичко бе като преди –
всичко за живот готово
в името да победи.
© Анна-Мария Дионисиева Все права защищены
Хареса ми, подходящо е и за песен.