Чипровският манастир
В Клисурата от стари времена
манастир бил построен голям.
Пазил тясната, клисурска долина,
за вярващите бил Господен храм!
Душата тук намирала покой
сред дебрите на гъстите гори!
Приютявал люде в студ и зной,
поддържал огъня в сърцата да гори!
От Кипровец и близките села
деца се учели да смятат и четат!
Преписвали се книги, жития,
във учене минавал им денят!
Но хората надигнали глави
от робски гнет да се освободят!
Решили те за свойте правдини
ако потрябва даже да умрат!
Въстаниците в манастира спрели,
в него да дочакат те нощта!
По пътя на безсмъртните поели
да срещнат в Жеравица те врага!
От битката малцина оцелели,
и манастирът пак ги приютил!
Преследвани от орди побеснели,
башибозукът там ги и открил!
Страшна сеч! Река от кръв потекла,
манастирът в пламъци пламтял!
На смърт съдбата беше ги обрекла,
а храмът Божи до основи изгорял!
След време върху старите основи
манастирът бил възстановен!
Гората само с вятъра говори
за онзи страшен и злокобен ден!
22.11.2024. г.
© Георги Иванов Все права защищены