23.11.2024 г., 7:47 ч.

Чипровският манастир 

  Поезия » Пейзажна
21 1 0

Чипровският манастир

В Клисурата от стари времена

манастир бил построен голям.

Пазил тясната, клисурска долина,

за вярващите бил Господен храм!

Душата тук намирала покой

сред дебрите на гъстите гори!

Приютявал люде в студ и зной,

поддържал огъня в сърцата да гори!

От Кипровец и близките села

деца се учели да смятат и четат!

Преписвали се книги, жития,

във учене минавал им денят!

Но хората надигнали глави

от робски гнет да се освободят!

Решили те за свойте правдини

ако потрябва даже да умрат!

Въстаниците в манастира спрели,

в него да дочакат те нощта!

По пътя на безсмъртните поели

да срещнат в Жеравица те врага!

От битката малцина оцелели,

и манастирът пак ги приютил!

Преследвани от орди побеснели,

башибозукът там ги и открил!

Страшна сеч! Река от кръв потекла,

манастирът в пламъци пламтял!

На смърт съдбата беше ги обрекла,

а храмът Божи до основи изгорял!

След време върху старите основи

манастирът бил възстановен!

Гората само с вятъра говори

за онзи страшен и злокобен ден!

22.11.2024. г.

© Георги Иванов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??