Издигнала кубето позлатено,
с кръст, насочен към небето,
стои над улици и къщи
църквата, величествена и смълчана
в свойта красота.
В храма тих с икони на светци
пристъпват хора със наведени глави
и отдават почит
на пазителите на техните души.
Устните шепнат молитва
за здраве и късмет,
погледите са тъжни и потънали във страх.
Иконите проблясват
с лъчове от светлина
и обгръщат техните сърца със шепот тих:
"Отключи сърцето, за да влезе Бог във него"
Главите се изправят
усмивка грейва на лицата,
погледът е блестящ, пълен с вяра и надежда.
Свещичката в ръцете вече е изгоряла,
дала топлината на душата.
Чудото е сътворено,
паднал е ключът в краката
и Бог влиза във сърцата.
Ангелите пеят, пълна е душата.
© Венета Пенева Все права защищены