Дойдоха със Звездата заблестяла,
на Изтока могъщите царе,
ливан и смирна, злато, трите дара
да принесат на Царя на света.
Не беше Той със царствена корона,
с одежди царски и в палат не бе,
едно дете, невръстно пеленаче
лежеше в яслите до крави и овце.
И как прозряха те произхода му знатен,
видяното не ги разколеба.
Не се смутиха силните велможи,
забравили за гордост и за сан.
Те вярваха в Звездата безпогрешна
показваща им правилния път.
Не знаеха, че Господ ги извежда
от неплодната пустиня до Витлеем.
Те истината търсеха в звездите,
но Бог им даде Свойта светлина,
Творецът да познаят на звездите
със чистите си, искрени сърца.
И преклонили цялата си мъдрост
пред съвършенството на Богомладенец
за своя труд получиха от Бога
Христови да са, като скъп венец.
© Boyana Все права защищены