Димящият комин...*
Във планината, както и тогава,
и може би откакто свят светува,
пак Селото в нощта се приютява,
а то запуснато, но съществува...
... И ще стоѝ на картата догдето
поне един комин все още пуши,
и старецът с бастуна и бомбето –
пред портата си тишината слуша...
В тревясалата взира се пътека,
където вече никой не минава,
но става и пристъпвайки полека –
потъва във: Вселенската забрава...
... Последният комин като угасне,
в небитието селото ще мине...
... По улиците буренът ще расне –
последният комин като изстине!...
02.06.2017.
*общо 571 са селата в Bg без население, или само с
едноцифрен брой жители;160 са без нито един
постоянен жител; а с един жител са точно 69 села
към средата на 2017 година.
© Коста Качев Все права защищены
Замисляща творба на болезнена тема.