Втори юни – ден на Ботев!
На героите... в Борбата!
Ден на падналите в боя
за Честта... и Свободата!
Днес, сирените ще вият
пет минути за отплата!
Днес с очите – всички ние
ще погледнем към земята.
Ще застанем тихо, жално,
там, на жълтите павета –
Пет минути е “нормално”
да си спомним за Поета.
Пет минути... и отново
там, до Александър Невски
ще забравят за народа,
за Раковски... и за Левски!
Там, герои във момента
са мастити... депутати!
Те се гаврят в Парламента
с нас и нашите заплати!
С тях – безбожни политици
разпределят дивиденти
на калинки... на кметици
и на бившите агенти.
Днес, до Герба на страната
във “Свещенния ни Храм”
сме допряни до стената
от избранници... без срам!
Там, зад лозунга написан
на красивата фасада
днес Народът е орисан
от продажници да страда.
Днес, в партийните покои
ни решават съдбините.
Там – безскруполни герои
си поделят благините.
Няма Ботев... нито Левски...
нека си пищят сирени!
Точно в центъра до Невски
вият глутници хиени!
И днес на жълтите павета
ще прекланяме глави –
и пред вечните Поети...
и пред родни... наглеци!
© Yuri Yovev Все права защищены