И пак прокудени
по тез чужди държави
в кръчми хъшове седят,
менте ракия пият,
пушат люти цигари.
В Отечество да се върнат
всеки ден си мечтаят,
но защо да го сторят -
нямат идея, не, не знаят.
Няма го Ботьова байрак да развее,
песни хайдушки горд
и със жар да запее.
В България душмани, обиржии,
политици крадливи, лъжливи,
народа мамят,
доходи крият.
С шоу на клоуна Слави,
с великите комици,
със силиконовите... певици
на бедната рая
хитро внимание отвличат.
Вижте само как смеят се хорицата
и в чужда паница гладно надничат.
А пък бащин дом овехтял се руши,
падат изморени дувари.
Майчин гроб тъне във бурен весел.
Деца отлетяха - кое къде свари.
Хъшове страшни
ракия и вино пият.
Чужди булки жадно заглеждат,
забравили Венета, милата,
хора тежки вият.
© Иван Иванов Все права защищены