"Аз паднах... Друг ще ме смени и... толкоз.
Какво тук значи някаква си личност...!"
Никола Вапцаров
В тунела на човешката ненавист
отекна залп... Живота твой отне.
Такава смърт народът не забравя.
И в дните – галопиращи коне –
все търсим тази вяра уникална,
която ти в наследство завеща.
Предрече, сякаш знаеше: "Аз паднах..."
Не те смениха с друг. От страх крещя,
защото трябва всеки да научи,
че в този свят е важна личността.
Играят си на доблест. Как се случи,
Поете, теб да хвърлят на смъртта?
"Борбата е безмилостно жестока" –
написа ти в последния си час.
Боли ме, че смъртта превръщат в стока
безочливите хора между нас.
На нов разстрел те пращат – да изстинат
в забрава име и бленуван свят.
Но пази те в сърцето си Родината
и майчини сълзи за теб блестят.
© Мария Панайотова Все права защищены