3 дек. 2009 г., 18:15

Дух полски, дух свободен - Бъди ! 

  Поэзия
579 0 0

Духът свободни в Полша днес вилнее.
Не могат го скова вериги зли.
Духът желай свободен да живее.
Не можеш го възпря със сила ти.

Дух правден във поляците копнее
да види той най-сетне свобода.
Беснее мракът – арестува, стреля,
но полският народ не ще да обузда.

Със вяра в Бога, с смелост безпределна,
със  чест, достойнство, чар и красота
закърмен е полякът от деди си
и носи, препредава той това.

Не се гаси, това кое не гасне.
Не можеш укроти духа свещен,
защото пламъкът му тъй прекрасни
е скрит в човешката душа.

О, властници – тирани самозвани.
О, песове военни, зли.
О, Ярузелски, мръсна си гадина!
Валенса, славен ти бъди!

О, дух свещен, недей погива.
В света навеки ти бъди,
че твоята борба е справедлива…
Бъди! Бъди! Бъди!

8-10 май 1982 г.

© Христо Атанасов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??