Душата ми е циганка
/когато се отвърже/
Каква разкошна циганка ми е душата! –
Топла мургава, красива,
наметнала е облак над Земята,
като нощна самодива!
Безумен танц на огнени мечти!
Черни въглени – очите и в искри!
Бляскавите и зеници –
приютили срамовете на девици!
О, тя е дива, омагьосваща, ревнива!
Тя е буйната река пенлива!
Тя е вихрен тропот на табун!
О, тя е вихър на вселенския катун!
Понеси се, циганко, във танц лудешки,
под лунен свят танцувай с шарените дрешки!
Танцувай гола, скитнице, ти кестенява –
дивният ти танц светът опиянява!
Р. Първанова
© Ренета Първанова Все права защищены
Към Ник: Приемам!