Къде сте вий, герои славни
от отминалото време?
Къде сте ценности, култура, чест,
за които днес никому не дреме?
Къде са хубавите идеали?
Къде е хармонията, красотата?
Бленувам аз напразно свят без подлост и лъжи
и туй са някакви химери -
подобен свят никой не ще намери.
Къде отиде тоз стремеж към знание,
заменен днес с простотия и безсрамие?
А срещне ли се някой, който се интересува
от музика, театър, литература...
сред толкоз хора с липса на култура,
е странен, луд - всеки му се чуди.
Но както Ботев нявга е възкликнал:
Свестните у нас считат за луди.
© M. I. Все права защищены