15 февр. 2008 г., 23:12

Еделвайс 

  Поэзия
2808 0 7
Разхождах се самотен в планината,
Земята там приличаше на Рай.
А някъде наблизо до реката
цъфваше прекрасен еделвайс.
Вятър нежно галеше тревата,
но други аз цветенца не видях -
там до него, точно на скалата,
блестеше само шепа сняг.
И погледът ми само там седеше,
там беше само моята душа -
сред камъните малък се крепеше
и силен той посрещаше нощта.
... В непристъпните райони, тоя връх,
едно растение избрало бе средата си,
сред голи клони и камари мъх -
еделвайс прокарал бе листата си -
сякаш като символ на това,
че цветя растат дори върху скалите.
Но защо под таз студена синева
бе той избрал да сподели мечтите си?
И не е ли мойта обич вътре в мене,
цвете крехко в страшна планина?
Не е ли мястото, където всеки стене,
мойта мила майчина земя?
Не живей ли любовта сред силна болка,
макар и всеки от това да го е страх?
Красивите неща са тези, малките,
които знаят да се борят. И прозрях -
че обичайки те, вече зная
как е трудно нещо да расте!
Че самичко сред снега и сред безкрая,
то прилича на изгубено дете.
И я няма вече неговата стая,
колкото да плаче и зове.
И спира мигом слънце да сияе
в неговото приказно небе.
... А ти откъсна ли последното ми цвете?
Оголи ли ти твърдите скали?
Тук е непристъпно - зиме, лете,
цяла вечност не престава да вали.
Само някога усещах във гърдите,
нещо да покълва и пламти.
Храбро цвете се крепеше сред скалите
и растеше, щом целуваше ме ти...
... И пак разхождам се самотен в планината
и спомням си как ти ми каза "Край!"
Ах, как трудно пак пониква във сърцата

този тъй прекрасен еделвайс...

© Валери Шуманов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • пак разхождам се самотен в планината
    и спомням си как ти ми каза "Край!"
    Ах, как трудно пак пониква във сърцата
    този тъй прекрасен еделвайс


    Приятелю поздравления. Великолепен стих,мойте най-искрени поздравления
  • Това е най-хубавото сравнение за любовта, което съм чела.
  • Точно така е. Истинската любов се
    среща трудно - точно както еделвайс.
  • Поздравления за истинския стих!
  • Мъдър,нежен и прекрасен стих!Поздравления от сърце!
  • Валка, Валкааааааааааааааааааа!!!!! ШАПКИ ДОЛУ!!! Ти, момче си откритие да знаеш! За теб след не дъго време ще се говори и то доста! Сега ще замълча!!!!!!
  • "Красивите неща са тези, малките,
    които знаят да се борят. И прозрях -
    че обичайки те, вече зная
    как е трудно нещо да расте!"

    Точно!!!
Предложения
: ??:??