26 февр. 2023 г., 11:19

Един щастлив нещастник 

  Поэзия
140 1 2

ЕДИН ЩАСТЛИВ НЕЩАСТНИК

 

... отдавна спрях за щяло и нещяло да се изнервям, стана ли в зори –
живея – благ на мисъл, чист на тяло, не си мечтая слава, власт, пари,
благочестив – минавам край глупака, и пред мъдреца тихо си мълча,
на мравчицата сторвам път и в мрака с трошица хляб от моята бохча,
и не залостих своя дом с кепенци, към вас вървя с протегната душа,

и – зърна ли разплакано детенце? – със сладолед на клечка го теша,
и всички лакомници са ми смешни, защо ли трупат в крините злата? –
по-крехък от черупката на лешник! – аз болките на този свят чета,
не ме е призовавал Бог на кастинг, в "Стани богат" светът не ми се смя.
Живея – най-щастливият нещастник! – на стих обходил грешната Земя.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??