Вечер...
Денят от жегата задъхан...
От мълнии далечни – тътен...
Полека Слънцето залязва –
във облачната тъмна пазва...
И над Света се стъмва бавно –
небето долу слиза плавно.
С безрой звезди във здрачината –
нощта захлупва с кош Земята...
Най-ярката звезда в безброя
избирам си: да бъде моя...
И тя политна изненадващо
към мен за среща – подобаващо!...
Но изгоря из Необята
преди да стигне до Земята!...
Над мен поръси звездна пепел
и стана залезът: по-светъл!...
... Опитвам се да си представя:
Земята, Космосът, Безкрая,
дори и Земното въртене
и тъй нареченото „Време“...
... но се оказва: сетивата
за всички тях били в Душата,
а тя невидима е – зная
и с Бог сама остава в Края...
Вселената да проумея
опитвам, с Мъдростта във нея,
но във безкрая от въпроси –
тя просто отговор не носи...
А тайните не споделени
на отминаващото Време –
с космичната му обиколка
отмервам всяка вечер с болка...
И болките дори изминатите
следи оставят във годините:
така е Времето реално
и даже минало отдавна!...
... Бих спрял аз Времето, ей богу,
но Слънцето нали е огън
и значи може да угасне,
а как без изгреви прекрасни!...
08.06.2020.
© Коста Качев Все права защищены