Ела
Ела в нощта, във звездната,
прекрасен Спомен мил
и ме спаси от Бездната
където съм се свил!..
Разкъсай ти веригите,
в които окован
се блъскам през годините,
а за какво- не знам!..
Хвърли и тая мирова
ненужна, смешна жал:
Победата е Пирова*,
Триумфът**- неуспял...
А легнем ли на лятната
и топла земна гръд-
почни с невероятната
съдба на своя път...
Разправяй ми, че тъжна си
без Любовта и мен,
но ето- просто длъжна си
да бъдеш в своя ден!..
Замеряй ме с кометите,
повтаряй, че съм лош,
кажи отново клетвите
от друга звездна нощ!..
...Ще слушам аз нехайно там
как лъжеш със финес
и мислейки си тайно сам:
-Нима сгреших и днес?..
...Но в люлката залюшната
на твоите гърди
щом двамата сме гушнати,
а Вятър зашуми-
ще литнем както някога
към идващия ден:
пак влюбени, разплакани-
макар и не съвсем...
Коста Качев
*цар Пир победил Рим, но загубил цялата си
войска
**triumphus (лат.)-в древния Рим тържествено
влизане и посрещане в столицата на пълководец-
победител.
© Коста Качев Все права защищены