Елегия за невъзможното завръщане
Аз много пъти исках да се върна
във онова благословено село –
пак там, където някога си тръгнах
с мечти в торбичка и „звезда на че́ло“...
Когато нощем гледах към звездите
и сам броях езбройните кервани –
повтарях си легенди за Душите
на хора тука някога живяли...
И в цялото вълшебство на Безкрая,
във тайнството на цялата Вселена –
загледан в тях не спирах да мечтая
и за съдба от Страст определена...
... А днес, когато гледам пак звездите:
носталгията във Душата чо́пли –
и даже в шепота неясен на мечтите
сега владеят елегични вопли!...
... И те́гли ме да тръгна в път обратен,
но плаша се, че много време мина,
и че Светът (тоз който ме изпрати!...)
го няма вече в „старата“ Родина!...
... Там кой ли днес на прага да ме срещне:
с „Добре дашъл́!...“ О даже и със цвете!...
Но в родният ми Дом,сами зловещо,
единствено ще вият ветровете!...
... Понякога в печалните си мисли
неволни разкаяния долавям:
„О, Боже мой, това ли бе наистина
мечтата ми на Младостта тогава!...“
... Но отговор (разбира се!), че няма,
а ме влече цунами от въпроси:
за същността на цялата измама,
която често Младостта ни носи...
... А някъде на Края на Земята
и сгушено в балканското усо́е –
аз знам, че като част от Необята:
едно селце завинаги е мое!...
06.02.2022.
© Коста Качев Все права защищены