12 янв. 2018 г., 03:03  

Глаголско невреме 

  Поэзия » Авторская песня
1200 1 6

ГЛАГОЛСКО НЕВРЕМЕ

 

 

 

сторен  глаголско невреме, ѓаволот глаголи,

го топи ледникот на придавките од именките

и го брише лицето на времето од  смислата

 

а се` почна близу трпезата на едни рајски луѓе,

кога беше пуштен од апстрактната алка на адот

за да го направи првото свое злодело во јазикот

 

и така, соковите што ги пиеја безгрижните луѓе

реши да ги испече со огнот на своите глаголи -

направи огнот да стане пареа, а пареата кончица

 

сите дојдоа до дулецот од казанот и го прашаа

Што правиш убавецу, а тој им рече - рајводица

за да бидете весело  весели и среќно среќни

 

и зедоа рајските луѓе, ах убавите, да пијат

и толку им беше убаво – убаво до сневидување

а сите овошки во песните им цветаа и раѓаа

 

го гледаа сево ова неговите жаровити татковци

и не веруваа каква добрина чини будалиот им син,

та почнаа да го судат изродот гиздав, се`додека,

 

ах, се`додека не се зголи и жарна првиот лош збор

и првиот нож не се зари во срцето на именката,

та од Каин и Авел, се` така, се` така се пепелиме.

 

Борче Панов

© Bor Borhes Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Ti Blagodaram draga Latinka...da si ziva i zdrava
  • Днес в Република Македония е Нова година!
    Нека да е честита за теб и приятелите по перо! Здраве и благоденствие! Бъдете!
    Поздравление за стихотворението!
  • Благодарам.
  • Браво! Рядко оригинални извлечения!
  • "Гледаха го неговите огнени бащи и не вярваха,че прави такава добрина блудният им син!"
  • Така е,Борче!От Старият Завет та до наши дни все най-близките се нараняваме най-силно!Поздравление за това глаголно време!Поздравление!
Предложения
: ??:??