28 июн. 2023 г., 07:24

И кой съм аз? 

  Поэзия
434 2 2

И КОЙ СЪМ АЗ?

 

... ако ме хване някой ден склерозата,

и аз забравя кой съм в този свят –

кой е написал "Името на розата"

и кой е Данте? – с неговия "Ад",

 

дали по Димчо падам си, по Лорка ли? –

или по Бърнс със цъфналата ръж?

А може с Дядо Вазов да сме поркали

при Странджата в Браила – древен хъш!

 

Легенда ли са вятърните мелници,

с които се е борил Дон Кихот? –

ще си мълчи в безпаметните делници

във мен княз Мишкин – пълен "Идиот"!

 

Ще ме проклина цяла нощ Джокондата.

И Мунк ще ме взриви със своя "Вик".

С какво ли Времената ме запомниха? –

освен че дишах чисто в тях за миг.

 

Живях щастлив, по мое скромно мнение.

Горчивите си хапчета изпих.

А кой съм аз? – е вече без значение.

Дано след мен остане някой стих.

 

27 юний 2023 г.

гр. Варна, 11, 30 ч.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??