И воскресся из скорби
Дори и те престанаха да хлопат,
да бият чанове по женското ми его,
пометнах всички ялови въпроси,
миражите изметох, за да светя.
Май лошо се клатушках в тази ладия,
сулганът ме изхвърляше на сухо.
- Да се обесят вятърните мелници!
И всичките хартиени послушници.
Превърнах те в тотем на жива мисъл,
а дневниците се изпълваха със дати.
Стояха скучно прави, по солдатски,
и най-подир – простреляха лика ти.
Не се научих да те мразя – себе си наказвах,
подстригвах всяка малка радост, чаках.
Как беше горд от мрамор и мълчание
във пазвата ти камъка, когото не разплаках.
Сега в квадрата и кръга съм рана,
прободена от пика. Не искам милосърдие,
надсмивам се над губернатора на Клавдий –
сама ще разкова следите и ще тичам.
Така обичам всичките голготи!
(от тях се плашат жалките левити)
Не ми е нужна кърпа, нито Мириам –
сърцето ми синовно се е влюбило в живота...
© Златина Георгиева Все права защищены