1 авг. 2011 г., 23:05

И вълкът сит, и агнето цяло 

  Поэзия » Философская
2554 0 14

Приказки, песни и притчици

за неподкастрени плитчици

интерпретирани

от НеГримирана

 

И вълкът сит, и агнето цяло

 

Трима сина си имал овчарят,

една мъдрост оставил им в дар:

„И вълкът сит, и агнето цяло-

това прави добрия овчар.“

 

По-големите били нехайни

и, едва що бащата умрял,

те поели по друми незнайни

и лош вълк не оставили цял,

 

не подминали село, в което

да не хапнат курбан със гайдар,

но и плугът им пеел в ръцете,

и ги радвал моминският дар,

 

а когато завъдили челяд,

ѝ оставили този завет:

чужд завет и съвет да не следва,

а да следва любов и късмет!

 

Като в истинска приказка стара

най-послушен бил третият брат.

Той по пътя на татко си карал

и, превил мисъл, воля и врат,

 

цял живот хранил стадото свое,

но не връщал и гладния вълк,

горд, че всеки е с него доволен

и че тачи синовния дълг!

 

И на нежните женски съблазни

устоял твърдо третият брат.

Стадо, труд, дълг...и в делник, и в празник-

вярна служба с красив резултат:

 

и вълкът сит, и агнето цяло,

и...овчар един стар, побелял,

със душа- нищичко не познала,

със живот -във зародиш умрял...  

 

п.п.Посвещавам на тези, които цял живот се мъчат да угодят на всички, забравили, че и те самите  душа носят.

© Петя Божилова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??