13 дек. 2013 г., 07:35

... iuvenes dum sumus!... 

  Поэзия » Философская
369 0 0

... iuvenes dum sumus!...

(новогодишен тост)

 

Постой!.. Постой Очарование

във времедела на нощта!...

Да замълчим!... И в туй мълчание

да ни докосне Вечността!...

 

О мили, радостни предчувствия,

елате в тази свята нощ:

и с нежност щом докоснем устни,

за бъдното да вдигнем тост!...

 

И нека в чашите- пенливо,

червено виното искри,

наздраве, дълго да сме живи-

Земята все да се върти!...

 

Годините да се изреждат

и нищо, че стареем с тях-

да ги посрещаме с надежда,

макар и с трепет малко плах...

 

А Господ в тази нощ отгоре

и в този полунощен час,

да благославя всички хора

с божествената своя власт...

 

... Кои сме и защо сме тука-

ни мъчи Вечният въпрос!...

... Навярно от космична скука

избягали, да вдигнем тост

 

за най-красивата във целия

Безкрай, планетата Земя,

която векове споделяме

и все по-скъпа ни е тя!..

 

Да пием, винаги до дъно,

че стават чудеса и днес:

„Титаник” няма да потъне,

щом Бог е с нашият адрес!...

 

... И сигурно ще има щастие,

(все още много може би!),

във гравитацията властна

на отброените ни дни!..

 

Коста Качев

                                                              

*iuvenes dum sumus-(лат.): докато сме млади...

(от студентския химн:Gaudeamus igitur iuvenes

dum sumus…-Да се веселим докато сме млади)

© Коста Качев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??