Жалба по Младост...2
Какво от туй, че Младостта
подобно лист отронен плава
по та́лвега в една река
означаваща: „Забрава“!?...
Защо е тази суета́
човек когато остарява,
нали остава си: Света,
дори с безумната му врява...
Животът има правила́,
с които трябва да живеем –
не се променят те... Това
налага се да проумеем!...
Понякога е много строг –
Животът – с правила себични –
(разказват, че били от Бог!),
но в толкова съдби различни...
Макар да зная сам добре,
че всичко живо остарява –
наивно вярвам, че ще спре
Животът ми да ме предава!...
И най-вълшебният сезон
на Младостта ми да отнеме
по свой си някакъв закон
на уж несвършващото Време!...
И Младостта си тръгва... Тя
по-малко от Света отнася –
по-тиха става любовта,
мелодия не я оглася...
А утрото е с махмурлук
и тъжен залезът изглежда,
когато тръгва си от тук
Младостта като надежда...
Тече „Забравата-река“
и Оня лист отронен плава:
до тук бе всичко... До сега –
щом Младостта си заминава...
И Времето над нас тежи́
от Вечността обременено
с безброй заблуди и лъжи́
и с неосмислени проблеми...
Отива си... Отива тя
и с благородство, и смирение –
разпръсва есенни цветя
във меланхолно вдъхновение...
Неволно затаявам дъх,
по Младостта безкрайно жа́ля –
по-трудно се изкачва връх,
умора лесно те поваля...
... Подмамена от Вечността
реката шумоли игриво,
поспира в нея Младостта –
замисля се, но си отива!...
09.01.2922.
© Коста Качев Все права защищены