Живот
Понасяме върху своите плещи тежестта на изминалото време,
действащо ни като бреме
и свикваме да търпим и да се покоряваме,
но винаги да оцеляваме.
Живеем в страх от безработица
и да не изгубим си имотеца,
свикваме с постоянни възходи и падения
и с хиляди ограничения.
Ту пресметливи и колебливи,
ту пък прекалено доверчиви,
все догонваме и своето минало отричаме
и на хиляди мъки се обричаме.
Това е време,
в което всеки носи тежкото си бреме,
същисан и объркан от отсъствието на морал
и загубата на идеал,
свикнал да си влачим хомота,
поради ниската цена на живота.
Дойде моментът да погледнем напред
към младият човек,
който ясно оценява своите перспективи, нагласи и поведение
и не остава в неведение,
притежава достойнство, амбиция и морал,
стоящи високо на пиедестал.
Ивелина Стойова
© Ивелина Стойова Все права защищены