7 февр. 2023 г., 11:32

Кажи ми кой съм в святото им Слово 

  Поэзия
321 3 3

КАЖИ МИ КОЙ СЪМ В СВЯТОТО ИМ СЛОВО

 

... до днес десетки Гении изчетох – и ни за миг сред тях не се редих,
релето ми зацепва на "заето"! – пред всеки техен свръхвърховен стих,
мълчах с Маугли в джунглите на Киплинг, пих вино с незнакомката на Блок,
постеля пред Офелия надиплих със Уилям Шекспир – моят Господ Бог,
кандилках се във нощите с Есенин, със Кирил Христов пях във смесен хор,
хвърчах през Времена и през Вселени! –

във Димчо-Дебеляновия двор,

 

с Вапцаров не загинах във тунела – срещу куршума песните му пях,
Багряна с лека царствена капела ми ветролейна шепа звезден прах,
додето нощем – с  Яворов! – изчезвах във Нейните две хубави очи,
катерех се и пак пропадах в бездна! – Човекът, който тихо с тях мълчи,
на Ботев дай едно гнездо орлово! – и моля, Боже, в сетните ми дни
кажи ми кой съм в святото им Слово?

Или без жал на кръст ме зачеркни!

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Не ти и трябва да бъдеш там, ти имаш място горе, до Него
  • Гениите в този сайт, Валюшке, са в "Избор на редактора", ние – простите хорица на перото, не сме в обектива му.
  • Сред толкова много гении човек го хваща страх да чете.
    Но тебе те чета с любов, защото нищо не е измислено при теб, не е скалъпвано, не е съшивано с бели конци. Просто поезия.
Предложения
: ??:??