22 апр. 2013 г., 18:41

Кал срещу шампанско 

  Поэзия » Философская
1085 0 9

Кал срещу шампанско

                               (Дойдох, видях, победих(Г. Ю. Цезар)

 

Дойдох, видях...Не победих.

В историята ще ме няма.

В земята мокрите следи

не са от враг! От мен са само.

 

И как ли би могло да е

различно, щом не се опитах

поне да си измисля меч,

а в мен се целих със стрелите?

 

Дойдох, видях...Не победих.

Поредна загуба във странство.

Горчат проклетите беди!

Калта не е като шампанско!

 

Сега, простряна по очи,

за три неща си давам сметка:

не съм родена за войник,

за златен трон, за златна клетка...

 

Все пак дойдох! Направих скок

и знам какво е да си в полет!

Научих зимния урок.

Днес със стрела рисувам пролет.

 

------------------------------------------

 

Veni, vidi, vici (от латински: Дойдох, видях, победих) са думите, с които, както съобщава Плутарх в неговите „Изречения на царе и пълководци“, Юлий Цезар уведомява в писмо приятеля си Гай Матий в Рим за бързата си победа в Битката при Зела (август 47 г. пр. Хр.) срещу цар Фарнак II, сина на Митридат.

(от Уикипедия, свободната енциклопедия)

© Петя Божилова Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??